Zijn jouw projecten winstgevend? Natuurlijk kun je hogere tarieven vragen om mee rendement te behalen, maar het risico dat concurrenten er dan met een project vandoor gaan, is groot. Hoe kun je je projecten zo inrichten dat je er meer geld aan kunt verdienen?

1. Bepaal welke projecten rendabel zijn

Allereerst wil je weten welke projecten rendabel zijn. Dat doe je door de winstsnelheid te bepalen. Stel dat je een project kunt doen dat tien maanden duurt en je twee ton oplevert, betekent dit een winstsnelheid van 20.000 euro per maand.

Wanneer je ook een project kunt doen dat je 250.000 euro oplevert, lijkt dat op het eerste gezicht de beste keuze, maar wanneer dit project een looptijd heeft van twintig maanden, is de winstsnelheid slechts 12.500 euro per maand.

Naast de winstsnelheid is het ook belangrijk om te kijken naar de kosten die zelf moet maken om een project te volbrengen. Grote, complexe projecten vergen vaak meer en ervaren werknemers, terwijl jongere medewerkers ervaring kunnen opdoen in kleine, eenvoudige projecten. Zo’n kleiner project kan een lagere totale winstgevendheid hebben, maar vergt minder kosten waardoor je uiteindelijk meer verdient.

Projectmanagement software vergelijken:

2. Gebruik technologie

Hoe meer data je beschikbaar hebt, van zowel eerder uitgevoerde projecten als je huidige projecten, hoe beter je in staat bent om de juiste beslissingen te nemen. Er zijn allerlei data beschikbaar die je kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan tijdregistratie van de mensen die aan het project werken, maar ook aan data uit sensoren in een productieproces.

Drie programma’s die je kunnen helpen bij tijdregistratie:


 

Meer opties bekijken? Check hier het hele overzicht van de beste projectmanagement-tools >

3. Zorg voor een centraal informatiepunt

Het gebeurt dat gegevens en informatie niet worden gedeeld tussen verschillende afdelingen. Dat zorgt voor veel dubbel werk en dus verloren tijd. Zorg voor een centraal systeem waarin informatie over het project wordt verzameld en gedeeld, zodat iedereen altijd beschikt over dezelfde data. Zo heeft iedereen meteen ook zicht op de voortgang.

.selects-container h3 {
margin-bottom: 8px;
text-align: center;
font-weight: bold;
}

.aw-widget-selects {
color: #1D3552;
display: flex;
flex-flow: column;
}

.aw-widget-selects__col {
position: relative;
flex: 1 1 100%;
display: block;
padding: 0;
}

.aw-widget-selects__col label {
position: absolute;
transform: translateY(-1.4rem);
}

.aw-widget-selects__col select {
margin: 0;
}

.aw-widget-selects__select {
background: white;
width: 100%;
display: block;
-webkit-appearance: none;
padding: 0 10px;
line-height: 2.5;
border: 2px solid currentColor;
color: currentColor;
border-radius: 4px;
}

.aw-widget-selects__select {
color: inherit;
}

/* RESPONSIVENESS */
@media only screen and (max-width: 1024px) {
.aw-widget-selects__col:not(:last-child) {
margin: 32px 0 0 0;
}

.aw-widget-selects__col:last-child {
margin: 16px 0 0 0;
}
}

@media only screen and (min-width: 1024px){
.aw-widget-selects {
flex-flow: row;
margin-top: 32px;
}

.aw-widget-selects__col:nth-child(2) {
margin: 0 24px;
}
}

4. KISS de urenregistratie

KISS, oftewel Keep It Simply Stupid. Maak het registreren van tijd voor je werknemers zo eenvoudig en laagdrempelig mogelijk. Een digitaal registratiesysteem dat altijd en overal bereikbaar is, verlaagt de drempel.

Leg daarnaast uit waarom het zo belangrijk is om tijd zo secuur mogelijk te registeren. Zonder tijdregistratie kun je geen facturen sturen en zonder facturen kun je geen salaris uitbetalen. Vaak helpt het ook om – zeker wanneer je start met een urenregistratiesysteem – medewerkers te belonen wanneer ze hun uren goed bijhouden.

Lees ook: Vergeet to-do-lijsten: gebruik deze 6 technieken om je team effectiever te laten werken

5. Standaardiseer en automatiseer werkprocessen

Terugkerende werkprocessen kun je heel goed in een workflow vatten. Zo standaardiseer en automatiseer je het proces waardoor iedereen in je organisatie op dezelfde wijze werkt. Bovendien kun je tijd besparen als niet iedereen steeds opnieuw hoeft na te denken hoe een bepaald proces ook alweer moet worden aangepakt. Veel softwareprogramma’s lenen zich prima voor het automatiseren van terugkerende werkprocessen in een workflow.

6. Manage je projecten in een geïntegreerd systeem

Je kunt alle punten hierboven natuurlijk berekenen en bijhouden in prachtige, uitvoerige Excelsheets, maar je voelt zelf al op je klompen aan dat dit niet het optimale systeem is voor solide projectmanagement.

Alle taken binnen een project hangen nauw met elkaar samen. Kies daarom voor een geïntegreerd systeem dat alle financiële, project- en urenadministratie samenbrengt. Het biedt je inzicht in de productiviteit per medewerker en de mogelijkheid om niet-declarabele werkzaamheden te beperken.

Benieuwd welke tools je hierbij kunnen helpen? Deze 3 tools kunnen we aanbevelen:


 

Er is helaas niet één enkel wondermiddel om de winstgevendheid van je projecten te maximaliseren. Het is een combinatie van factoren. Toch speelt een geïntegreerd systeem een grote rol in rendabele projecten. Uit de Exact MKB Barometer komt naar voren dat 34 procent van de zakelijke dienstverleners hiermee werkt.

Check hier alle projectmanagementtools en kies welke het beste bij jouw organisatie past >